1. Oropos - Cheshire Specialties Training Alliance-OrCheSTrA Start date: 01 Sep 2016, End date: 31 Aug 2017

Το EPAL Markopoulou-Oropou μετά την εξαιρετικά θετική τους εμπειρία από το πρόγραμμα YouthActiv αποφάσισε να ανοίξει και να συνδεθεί με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδας. Το Κολλέγιο του South Cheshire παρουσίασε μια σταθερή πρόταση προγράμματος κατάρτισης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Ε.Π.Ο.Λ.

Το πρόγραμμα κατάρτισης επικεντρώνεται στις επαγγελματικές ειδικότητες των μαθητών. Το ήμισυ του εβδομαδιαίου προγράμματος θα βασίζεται στον επαγγελματικό τομέα είτε των επιχειρήσεων / των οικονομικών, των ΤΠΕ, των Μηχανικών ή των Ηλεκτρικών. Η διάταξη αυτή θα καλύπτει διάφορες πλατφόρμες παράδοσης, μεταξύ των οποίων τη στήριξη της γνώσης, της πρακτικής εμπειρίας, του αυτο-προβληματισμού, του έργου και των κατάλληλων βιομηχανικών επισκέψεων / εμπειριών.

Το υπόλοιπο μισό του προγράμματος έχει σχεδιαστεί για να εμπλουτίσει την μαθησιακή εμπειρία των μαθητών και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους ακόλουθους τομείς παράδοσης.

– Πολιτιστική Κατάρτιση – συμπεριλαμβανομένου ενός εξατομικευμένου γλωσσικού προγράμματος και συγκεκριμένων πολιτιστικών διατάξεων για την ενίσχυση και ενίσχυση της πολιτιστικής μάθησης

– Αθλητική δραστηριότητα – μια πολύ γνωστή μέθοδος για την υπέρβαση των εμποδίων στη μάθηση και την αύξηση της εμπιστοσύνης των εκπαιδευομένων, αυτό θα είναι ένα ζωτικό μέρος του προγράμματος. Στους μαθητές θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές φυσικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες να ενισχύσουν το πρόγραμμά τους. Το South Cheshire College διαθέτει εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδο πολλαπλών χρήσεων για όλες τις καιρικές συνθήκες και πλήρως εξοπλισμένο εσωτερικό αθλητικό χώρο, το οποίο περιλαμβάνει ένα εσωτερικό τοίχο αναρρίχησης εσωτερικού χώρου.

2.Oropos - Cheshire - Samos Training Alliance II-OR.CHE.S.Tr.A. II

Το σχέδιο αφορά στην κοινοπραξία τεσσάρων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), του ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου Ωρωπού, που είναι και ο συντονιστής του σχεδίου, το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου, το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σάμου που στοχεύουν στη Μαθησιακή Κινητικότητα Εκπαιδευόμενων ΕΕΚ σε έναν ηγετικό εκπαιδευτικό οργανισμό το South Cheshire College (SCC) που εδρεύει στο Crewe του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το SCC προσφέρει στους μαθητές των τεσσάρων ΕΠΑΛ την ευκαιρία εξειδίκευσης σε αντικείμενα της ειδικότητας τους καθώς και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις από το ευρύ δίκτυο συνεργατών που έχει δημιουργήσει το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Κολλεγίου. Οι προσφερόμενες θεματικές ενότητες (ΘΕ) είναι στους Τομείς της Μηχανολογίας: ΘΕ1 “Engineering Project”, ΘΕ2 “Computer Aided Drafting in Engineering, CAD”, ΘΕ3 “Automotive”, και της Πληροφορικής: ΘΕ4 “Game Development”, ΘΕ5 “Web Authoring & Web Management”. Προσφέρεται και μία υποχρεωτική ΘΕ κοινή για όλες τις ειδικότητες με τίτλο “Employability” που αφορά στην ενδυνάμωση της ικανότητας των μαθητών για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δραστηριότητες παιδαγωγικής προετοιμασίας των μαθητών στο αντικείμενο της κατάρτισης ανά ειδικότητα & θεματική, γλωσσική προετοιμασία σε επίπεδο ορολογίας θεματικής ενότητας και καθημερινής επικοινωνίας, προετοιμασία για τους κανόνες ασφάλειας και δεοντολογίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους στις επιχειρήσεις και προετοιμασία πολιτισμική ειδικά όσον αφορά σε διαφορές που τα παιδιά θα πρέπει να έχουν υπόψη ταξιδεύοντας και διαμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

3.ICARUS: Open Wings for Vocational Training Placement in the United Kingdom

Στο σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ» μαθητές από τέσσερα ΕΠΑΛ του ακριτικού Νομού Σάμου: το Μαυρογένειο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Βαθέος Σάμου, το ΕΠΑΛ Καρλοβασίου και το ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας σε συνεργασία με ένα από τα πιο απομακρυσμένα ΕΠΑΛ του Νομού Αττικής, το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου – Ωρωπού, ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό το φως των κοινών τους αναγκών και ανοίγουν τα φτερά τους για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευομένων ΕΕΚ. Ο φορέας υποδοχής, το South Cheshire College (SCC) στο Crewe του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτει τη δυναμική και την υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης τόσο ως προς το θεωρητικό του μέρος όσο, και κυρίως, ως προς τη μαθητεία είτε σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός του Κολλεγίου είτε σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με το Διεθνές Γραφείο του SCC  που παρακολουθεί ανελλιπώς την πρακτική άσκηση των μαθητών.

Το παιδαγωγικό πλαίσιο του σχεδίου βασίζεται τους πέντε πυλώνες της μάθησης της Εκπαίδευσης για Βιώσιμη Ανάπτυξη της UNESCO και περιλαμβάνει εξειδικευμένους γνωστικούς στόχους ανά αντικείμενο ειδίκευσης, στόχους που αφορούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων εκτέλεσης συγκεκριμένων πρακτικών έργων αλλά και σε ιδιότητες του μαθητή που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του, τις επικοινωνιακές και συνεργατικές ικανότητές του οι οποίες στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα αξιολογούνται κατά προτεραιότητα, στόχους που αφορούν στην καλλιέργεια της φαντασίας τους και τη δημιουργικότητά τους, της διαμόρφωσης συστήματος αξιών και δεοντολογίας, ως επίσης και στην ανάπτυξη διαφόρων πτυχών του δυναμικού τους. Κυρίαρχος είναι ο στόχος που αφορά στην ικανότητά τους να αλλάξουν τον εαυτό τους και να αποτελέσουν φορείς αλλαγής στα σχολεία τους και την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, το σχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνείδηση των μαθητών και να τους καθοδηγήσει έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τα δικαιώματα που τους δίνει η ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Το σχέδιο στοχεύει στη Μαθησιακή Κινητικότητα ΕΕΚ. Η ομάδα στόχος είναι οι μαθητές των ΕΠΑΛ της κοινοπραξίας.  Στην πλειονότητά τους είναι μαθητές 16-19 ετών όμως υπάρχουν και ενήλικοι μαθητές που είτε είναι κάτοχοι πτυχίου και αναζητούν δεύτερο είτε είναι εργαζόμενοι που μέσω της δια βίου μάθησης επιδιώκουν να πιστοποιήσουν και να επικαιροποιήσουν τη γνώση που κατέχουν ως εμπειροτεχνίτες.